Η παιδική κακοποίηση αποτελεί σοβαρό και συχνό κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας και έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας. Επηρεάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις και εθνικότητες, ενώ παρουσιάζει μια σειρά χαρακτηριστικών όπως η ηλικία του θύματος, ο τύπος και η σοβαρότητα της βίας, το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα και η σχέση μεταξύ θύματος και δράστη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δύσκολα αναγνωρίζεται και παρακολουθείται λόγω των μηχανισμών άρνησης.
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σ ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον ωστόσο τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα του κοντινού, οικογενειακού και οικείου περιβάλλοντος τους και σπάνια από αγνώστους.
Είναι αδύνατο να μετρηθεί το πραγματικό μέγεθος της βίας κατά των παιδιών καθώς το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών δεν καταγγέλλεται. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν το δρόμο της δικαιοσύνης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ολοένα και περισσότερα περιστατικά άρχισαν να αποκαλύπτονται ενώ παρουσιάζεται αύξηση τέτοιου είδους αναφορών. Παρόλαυτα οι επιστήμονες θεωρούν πως τα αναφερθέντα περιστατικά, αυτά που δημοσιοποιούνται και καταγγέλλονται στις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία αποτελούν ένα μικρό ποσοστό, ενώ τα άγνωστα περιστατικά, αυτά που εξακολουθούν να παραμένουν γνωστά σε έναν μικρό κύκλο θύματος – θύτη αποτελούν το φαινόμενο του παγόβουνου.
Όταν αναφερόμαστε σε παιδική κακοποίηση συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές βίας στα παιδιά. Την ψυχική/λεκτική βία, τη σωματική βία, τη σεξουαλική βία και την παραμέληση. Αυτές οι μορφές κακοποίησης οδηγούν σε τραύματα ανεξάρτητα από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Στην παιδική κακοποίηση τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται και η κακοποίηση που λαμβάνει χώρα στον κυβερνοχώρο, η έκθεση σε βία, η παιδική εργασία, η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών σε ιδρύματα, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.
Το σημαντικότερο όλων είναι περιστατικά παιδικής κακοποίησης να μην μένουν κρυφά. Η σιωπή δε βοηθά.